preloader

Tóth Anna Róza

Tanulmányok:
Gyógypedagógus: tanulásban akadályozottak pedagógiája és szomatopedagógia (ELTE BGGYK)
Tanító, ember és társadalom műveltségterület (ELTE TOK)
Lovasoktató (SOTE TFTI)
Therapeutic riding instructor (USA)
Folyamatban lévő tanulmányok: lovasterapeuta (Magyar Lovasterápia Szövetség)

A jó lovaglás – bármilyen céllal is lovagol az ember – fontos. Sok-sok év alatt több szakember tett hozzá ahhoz, hogy lovas tudásom megfelelő legyen, amit edző mellett a mai napig fejlesztek.
Belőlem azonban hiányzik a versenyszellem. Igaz míg Amerikában éltem, hunter osztályban versenyeztem néhány évig, de számomra nem motiváció a győzelem.
A lovaglásban a túrázás vonzott mindig. Többször lovagoltam végig a Tavaszi és a Tenkes Emlékhadjáratot, jártam a hegyeket, erdőket több országban is, még sivatagi lovagláson is volt szerencsém részt venni…

… de éreztem, hogy a kellemes és számomra igen kedves szabadidős tevékenység mellett nekem több feladatot szánt a sors a lovakkal és az én esetemben nagyon igaz, hogy az a bizonyos alma sem esik messze a fájától.
Édesanyám mellett keresztanyukám és egyik nagynéném is gyógypedagógus volt. Sok időt töltöttem mellettük az iskolákban, programokon, táborokban, ahol dolgoztak és ezzel mi megelőztük a korunkat. Integráltan nőttem fel, csak fordítva mint ahogy manapság értjük.
A mellettük szerzett tapasztalat – bár akkor még tudat alatt – rám is hatással volt.

Akkoriban már itthon is kezdett egyre elterjedtebbé válni a lovasterápia és a cél hirtelen elém tárult. Ez lesz az én hivatásom.
A gyógypedagógia főiskolát már ennek tudatában választottam.
Családommal (4 gyermek büszke édesanyja vagyok) egy időre távol kerültünk Magyarországtól, de a cél maradt és mindig megtaláltam a lehetőséget, hogy ismerkedjek ennek a szakmának a sokszínűségével, így volt alkalmam nemzetközi tapasztalatot is szerezni először egy éven át Dél-Afrikában mint önkéntes, majd Amerikában, ahol már terápiás lovaglás oktató (therapeutic riding instructor) lettem és hazaköltözésemig a Riding with Heart nevű nonprofit szervezetnél dolgoztam New Jerseyben.
A magyarországi lovasterápiás képzésen 2024 októberében végzem.